ΕΑΣ/ΑΔΕΔΥ: Καταδικάζουμε απερίφραστα τη σύλληψη των τριών συνδικαλιστών απεργών στη «Μαλαματίνα»

 


Η Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΕΑΣ/ΑΔΕΔΥ) καταδικάζει απερίφραστα την σύλληψη των τριών συνδικαλιστών απεργών στη «Μαλαματίνα» το πρωί της Παρασκευής 17/3/2023 μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τους Γιώργο Λιάκα, γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», Γιάννη Νιβορλή, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, και Νίκο Χαριζάνο.

Συγκεκριμένα, στο Δικαστικό Μέγαρο, έξω από τη δικαστική αίθουσα που ήταν προγραμματισμένη να εκδικαστεί η προσφυγή του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» εναντίον των τριών πρώτων απολύσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της «Μαλαματίνα», απαίτησε τη σύλληψη των τριών απεργών οι οποίοι ήταν να καταθέσουν ως μάρτυρες, μετά από μήνυση που κατέθεσε εις βάρος τους. Οι τρεις απεργοί συνελήφθησαν από την Αστυνομία και οδηγήθηκαν στο ΑΤ Σίνδου.

Μάλιστα η μήνυση από την εργοδοσία έγινε με βάση την διάταξη του νόμου Χατζηδάκη που μετατρέπει την περιφρούρηση μιας απεργίας σε αδίκημα, ακόμη και το μοίρασμα μιας ανακοίνωσης υπό τον τίτλο «προστασία του δικαιώματος στην εργασία» ο οποίος βέβαια θα έπρεπε κανονικά να είναι «προστασία της εργοδοσίας» απέναντι στο απεργιακό δικαίωμα.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την στάση κράτους-εργοδοσίας- μηχανισμών καταστολής απέναντι στον αγώνα των εργαζόμενων στη «Μαλαματίνα» που ήδη βρίσκονται στον 8ο μήνα απεργίας ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων τους που έγιναν το καλοκαίρι κατά παράβαση οποιασδήποτε νομοθεσίας αλλά και της αντίστοιχης δικαστικής απόφασης από τους «νέους» ιδιοκτήτες της επιχείρησης.

Εδώ και 8 μήνες μέσα και έξω από το εργοστάσιο  έχουν στρατοπεδεύσει δυνάμεις ΟΠΚΕ και ΜΑΤ με μόνο ρόλο να προστατεύουν την εργοδοσία που παρανομεί ασύστολα, που απολύει εργαζόμενους, που προσλαμβάνει απεργοσπάστες κατά παράβαση ακόμα και του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη, που «στήνει» εργοδοτικά σωματεία με απεργοσπάστες, που επιτίθεται και τραμπουκίζει τους απεργούς και τους αλληλέγγυους. Τώρα έφτασε στο σημείο να απαιτεί και την σύλληψη των τριών απεργών.

Δεν πρόκειται να μας φοβίσουν.

Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών για το έγκλημα στα Τέμπη από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές, νεολαίας, λαού δείχνουν το δρόμο.

Απαιτούμε:

1. Να μην απαγγελθεί καμιά κατηγόρια στους συλληφθέντες.

2. Να απομακρυνθούν οι δυνάμεις καταστολής από το εργοστάσιο της Μαλαματίνα.

3. Να παρθούν οι απολύσεις πίσω ΤΩΡΑ και να υπογραφεί ΣΣΕ.

Νίκη στον αγώνα των εργαζόμενων στη «Μαλαματίνα».

18-03-2023                                            Από την ΕΑΣ/ΑΔΕΔΥ

Σχόλια