ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Στραγγαλίζουν τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς ενισχύοντας τους ιδιωτικούς

 

Εκδόθηκε στις 20 Μαΐου 2023, η υπ’αρ.47217 ΚΥΑ που αφορά στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους Παιδικούς Σταθμούς της χρονικής περιόδου 2023-24.

Με το άρθρο 5, όπου αναφέρονται οι κατηγορίες δομών και οι κατηγορίες θέσεων με τα αντίστοιχα ηλικιακά όρια (βρεφών και νηπίων) δίνεται η δυνατότητα στην κατηγορία ιδιωτικών δομών Α2 «...να εγγράφονται ως προνήπια, παιδιά τα οποία ως την 31-12-2023, έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 2,5 ετών».

Η Κυβέρνηση συνεχίζει με κάθε τρόπο να απαξιώνει την δημόσια παροχή προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Κι ενώ πλέον η φοίτηση και στην προσχολική αγωγή είναι υποχρεωτική και οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς, δεν γίνεται κανένας λόγος για δημιουργία νέων δομών, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά ούτε και για ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών. Αντίθετα, «ενισχύει» με μπακάλικη λογική «…δυόμιση παρά κάτι ...να τ’ αφήσω;» τις δομές ιδιωτικών συμφερόντων, προκειμένου με λιγότερο προσωπικό να απορροφήσουν περισσότερα βρέφη και νήπια.

Είναι απαράδεκτο η ασφάλεια και η εκπαίδευση των παιδιών, να βασίζεται σε λογική εκπτώσεων προς όφελος και κέρδος των ιδιωτών, όπως επίσης είναι απαράδεκτο η κοινωνική πολιτική του κράτους, η οποία χρηματοδοτείται από τους φόρους που επωμίζονται οι πολίτες, να ασκείται στο μεγαλύτερο μέρος της, στηριζόμενη σε χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα και μάλιστα με ημερομηνία λήξης.

Οι απερχόμενες Κυβερνήσεις έχουν δείξει τις προθέσεις τους σε βάρος του θεσμού της δωρεάν και ποιοτικής προσχολικής εκπαίδευσης, με τη σταδιακή αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής σχέσης εργασίας με πάσης φύσεως ελαστικές σχέσεις εργασίας όλων των ειδικοτήτων που απασχολούνται σε αυτές τις δομές, παρότι οι ανάγκες που εξυπηρετούν είναι πάγιες και διαρκείς και τα πρόσωπα φροντίδας των νηπίων και των βρεφών οφείλουν να είναι σταθερά προκειμένου να αναπτύσσεται το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας σε αυτές τις ηλικίες.

Είναι φανερή η σκοπιμότητα επίσης, με την απόπειρα αύξησης του ωραρίου του παιδαγωγικού προσωπικού, την μεταφορά των προνηπίων στα νηπιαγωγεία χωρίς καμία προετοιμασία σε ότι αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις, χωρίς καμία πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, αποδεικνύοντας ότι ένας από τους πραγματικούς στόχους ήταν η φιλοξενία του ίδιου αριθμού προνηπίων με λιγότερο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.

Ενώ, στο πρόσφατα εισαγόμενο και επίσης χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» συνεχίζεται η οπισθοδρόμηση σε ότι αφορά τις παιδαγωγικές αντιλήψεις και μεθόδους και ταυτόχρονα ισοπεδώνονται τα εργασιακά δικαιώματα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, αφού δεν υπάρχει μισθολογική διαβάθμιση ανάλογα με τα τυπικά τους προσόντα και οι παιδαγωγοί δεν έχουν λόγο στην εκπαίδευση των παιδιών αλλά πραγματοποιούν φύλαξη και ακολουθούν τις οδηγίες των γονέων.

Ως ΜΕΤΑ-ΟΤΑ αγωνιζόμαστε για:

1. Την χρηματοδότηση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών και γενικότερα της κοινωνικής πολιτικής και της πρόνοιας από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους και των ΟΤΑ και όχι από το ΕΣΠΑ, καθώς και την κατάργηση των τροφείων.

2. Τη δημιουργία νέων σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση των παιδικών σταθμών και τη μείωση του αριθμού των παιδιών σε κάθε τμήμα νηπιακό ή βρεφικό, χωρίς μείωση του αναγκαίου αριθμού εργαζομένων.

3. Την μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε αορίστου χρόνου και τη διενέργεια διαγωνισμών στο μέλλον, μέσω ΑΣΕΠ, για την κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία εργαζομένων, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς των εκπαιδευτικών να αγωνιστούν για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαμονής των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, για την κάλυψη όλων των αναγκών από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και για την παροχή δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ιούνιος 2023                                              Από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ

 

Σχόλια