Για την 8η Μάρτη 2024: Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση ΑΔΕΔΥ (ΕΑΣ/ΑΔΕΔΥ)


 
167 χρόνια μετά την ιστορική διαδήλωση στη Νέα Υόρκη των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας για καλύτερες συνθήκες εργασίας, στην Ελλάδα οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας (κακοποιήσεις και γυναικοκτονίες) αλλά και να αγωνίζονται ενάντια στις ανισότητα και τις διακρίσεις στην εργασία, την εκπαίδευση,την υγεία,την συνδικαλιστική και πολιτική ζωή.

 

Στη φετινή συγκυρία που δυστυχώς μετράμε σχεδόν καθημερινά περιστατικά βίας με έμφυλα χαρακτηριστικά, που οι γυναικοκτονίες αυξάνονται ραγδαία, που οι διακρίσεις, ο σεξισμός και η ανισότητα είναι καθημερινό φαινόμενο, που ο κόσμος συγκλονίζεται από τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη με θύματα σε συντριπτικά ποσοστά γυναίκες και παιδιά, τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζόμενων είναι μπροστά σε μεγάλα καθήκοντα.

 

Ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη βιώνουμε εντεινόμενη την επίθεση στα δημόσια αγαθά στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, από την κυβέρνηση η οποία επιβαρύνει δυσανάλογα τις γυναίκες που ξεκινούν η επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή από χαμηλότερο επίπεδο, με άνισες σχέσεις.

 

Η ΑΔΕΔΥ, ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στο Δημόσιο τομέα, φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα των γυναικών, με στόχο όχι μόνο να συζητηθούν ευρέως στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, αλλά για να γίνει απολογισμός και σχεδιασμός συγκεκριμένων αγωνιστικών παρεμβάσεων για την επίλυσή τους.

 

Για να προβάλλουμε  τα σύγχρονα  αιτήματα  της  εργαζόμενης  γυναίκας:

·                  Τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων αγαθών, τα κέρδη τους δεν είναι πάνω από τις ζωές μας. Να σταματήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση ολόκληρων τομέων του δημοσίου (καθαριότητα, φύλαξη, ψηφιακές υπηρεσίες) η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικές εταιρείες.

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών οδηγεί σε εντατικοποίηση της δουλειάς επιβαρύνοντας την υγεία των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών που συχνά επιβαρύνονται και με την εργασία στο σπίτι.

Απαιτούμε ενδυνάμωση και ουσιαστική λειτουργία των κοινωνικά κρίσιμων υπηρεσιών όπως το ΣΕΠΕ και οι δομές ψυχοκοινωνικής φροντίδας λόγω αυξημένων αναγκών ( εργατικά ατυχήματα/εγκλήματα, αύξηση  ενδοοικογενειακής βίας, εθισμού σε ουσίες και ψηφιακά μέσα)

·                  Δημόσια πανεπιστήμια με επαρκή χρηματοδότηση για να σπουδάζουν σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο δωρεάν όλες/οι  χωρίς ταξικούς φραγμούς και σεξιστικά στερεότυπα

·                  Ασφαλή και δημόσια μέσα μεταφοράς για όλες/α/ους. Παροχή φθηνών και ποιοτικών υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους/ες, νέους/ες συνταξιούχους/ες (πλειονότητα γυναίκες)

·                  Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς/ τέλος στις μισθολογικές ανισότητες λόγω φύλου

·                  Οικονομική ενίσχυση από το κράτος για τις/τους άνεργες/ους μέσα από πραγματικά δημόσια υπηρεσία και πολιτική απασχόλησης

·                  Τέρμα στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια  και την στεγαστική επισφάλεια που ζημιώνει ακόμα περισσότερο τις γυναίκες.

·                  Κατάργηση της ελαστικής εργασίας, μόνιμες και σταθερές δουλειές με δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όπου θα κατοχυρώνονται λύσεις και στα έμφυλα ζητήματα

·                  Δημόσιες και δωρεάν δομές στήριξης για τα θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία Ανασύσταση και ενίσχυση ΓΓ Ισότητας Φύλων Παροχή άμεσης, δωρεάν, ασφαλούς διαμονής των γυναικών, παιδιών, αναπήρων και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που αντιμετωπίζουν έμφυλη ή/και ενδοοικογενειακή βία.   Πλήρη ψυχολογική, νομική και κοινωνική στήριξη μέχρι να βρουν στέγη και δουλειά

·                  Πλήρη προστασία της μητρότητας με απαγόρευση της απόλυσης χωρίς αποκλεισμούς (προστασία σε υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ) Άδειες επιμέλειας και φροντίδας των παιδιών και για τους δύο γονείς, επιδόματα για όλες τις οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Πλήρη προστασία και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων (άδειες, επιδόματα κ.ά.) χωρίς αποκλεισμούς. Εφαρμογή ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία και βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, κλπ).

·                  Άμεση ενίσχυση στα μονογονεϊκά νοικοκυριά (συντριπτικά περισσότερα με ενήλικο μέλος γυναίκα). Υποστήριξη και ενδυνάμωση των γονιών, με μόνιμα και σταθερά επιδόματα, που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες

·                  Άμεση χορήγηση ασύλου, στέγης, εκπαίδευσης, κοινωνικής φροντίδας στις προσφύγισσες και τις μετανάστριες/-άστες που φτάνουν στη Ελλάδα από όποια καταστροφή κι αν προσπαθούν να ξεφύγουν. Ενίσχυση σε προσωπικό και αναγκαίους πόρους  των κατάλληλων δημόσιων δομών.

·                  Μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, περισσότερες προσλήψεις , οικονομική ενίσχυση για την αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού Σε έναν χώρο με πολύ σημαντική απασχόληση γυναικών (ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό) είναι επείγουσα η ανάγκη προσλήψεων ώστε να εργάζεται με δικαιώματα το εξουθενωμένο προσωπικό και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

·                  Μείωση των δαπανών για την αστυνομία και τους εξοπλισμούς,. και ανακατανομή των πόρων για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών (υγεία, παιδεία, πρόνοια). Δεν είναι ατομική «γυναικεία» ευθύνη η κάλυψή τους.

·                  Δημιουργία και επέκταση δημόσιων υπηρεσιών για την προσχολική αγωγή (βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί), παροχή παιδικών κατασκηνώσεων υπηρεσιών ενισχυτικής διδασκαλίας και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ΑμεΑ.

·                  Ένταξη στην εκπαίδευση της σεξουαλική αγωγής και μαθημάτων για την ισότητα των φύλων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ., για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 8ης Μάρτη 2024 πρέπει να αναδείξει με κάθε τρόπο τα σύγχρονα αιτήματα της εργαζόμενης γυναίκας, οργανώνοντας συζητήσεις κι εκδηλώσεις στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους δήμους, στα Υπουργεία και σε όλους τους χώρους εργασίας διανέμοντας τον οδηγό κατά της βίας και παρενόχλησης σε όλα τα φυσικά της μέλη.

 

Απαιτείται να προκηρύξει πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας στο Δημόσιο, από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη 1:00μμ, και πορεία προς το Σύνταγμα.

 

2 Φλεβαρη 2024
Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση ΑΔΕΔΥ (ΕΑΣ/ΑΔΕΔΥ)

Σχόλια